Potrivit Listverse, iata cateva curiozitati extreme pe care le ofera planeta noastra.
1. Un animal supravietuieste intr-o apa care aproape fierbe
La baza unui izvor termal din Atlanticul ecuatorial, la 3 kilometri sub suprafata apei, un grup de cercetatori a gasit o specie de creveta. Temperatura apei atinge in acel loc si 80 de grade Celsius.
Apa care inconjoara insa izvorul termal are o temperatura apropiata de punctul de inghet, adica 2 grade Celsius, iar creveta rezista si la aceasta.
2. Pasarea migratoare care calatoreste cel mai mult
Este vorba despre mergus, dupa denumirea ei stiintifica, o pasare migratoare care calatoreste circa 70.000 de kilometri, cel mai mult dintre toate zburatoarele. Un exemplar care a fost urmarit de oamenii de stiinta a zburat din Noua Zeelanda pana in Polinezia, apoi pana in Japonia, Alaska si California, dupa care s-a intors la punctul din care a plecat.
Este cea mai lunga migratie inregistrata electronic si a fost facuta in 200 de zile, pasarea parcurgand cam 350 de kilometri pe zi. In plus, doua pasari care formeaza o pereche fac uneori intreaga calatorie impreuna.
3. Cea mai mare cadere verticala
Muntele Thor este situat in Parcul National Auyuittuq, pe Insula Baffin, care apartine de Canada, iesind in evidenta prin cea mai mare cadere verticala. Unghiul este de 105 grade, iar distanta este de 1.250 de metri. Acest versant este popular printre alpinistii temerari si este adesea escaladat, in ciuda departarii si a gradului de dificultate.
4. Cuibul de pasare aflat la cea mai mare altitudine
Brachyramphus marmoratus este o specie de pasare de mare din Pacificul de Nord, iar obiceiul acestor inaripate de a-si face cuiburile in copaci era necunoscut pana in 1974, cand un barbat a descoperit unul cam la 41 de metri deasupra pamantului. Aceasta specie si alte doua inrudite sunt considerate insa in pericol de disparitie.
5. Cea mai mare cantitate de precipitatii cazuta intr-un minut
Arhipelagul Guadeloupe este situat in zona de est a Marii Caraibelor, avand o suprafata de 1.628 de kilometri patrati. In 26 noiembrie 1970 in aceasta zona a fost inregistrat recordul pentru cea mai mare cantitate de precipitatii cazuta intr-un minut.
6. Cel mai veninos animal de pe Terra
Taipanii sunt cei mai veninosi serpi de pe Pamant, veninul acestora continand neurotoxine presinaptice, care provoaca paralizie sau slabirea muschilor, si neurotixine postsinaptice, care sunt mai putin periculoase, dar care actioneaza mai rapid decat primele. In plus, veninul acestor serpi contine toxine care pot duce la hemoragii.
7. Locul cel mai rece si cu cel mai puternic vant
Este vorba de Antarctica, ce mai detine si alte recorduri pe langa acestea. Spre exemplu, este cel mai inaltat continent - circa 2.300 de metri, in medie, deasupra nivelului marii.
In ciuda intinderilor de gheata, aici sunt cele mai putine precipitatii, dupa desertul Sahara, putand fi considerat si cel mai mare desert din lume (multi oameni cred ca un desert este un loc fierbinte, uscat si nisipos, dar, de fapt, un desert este orice loc geografic care primeste foarte putine precipitatii).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu